Agro Farm Tour

 Pusat Informasi
Penerangan setiap checkpoint di dinding

Pusat informasi kami fokuskan sebagai tempat pendaftaran pelancong yang datang menyertai Agro Farm Tour. Seterusnya, Pusat informasi merupakan titik permulaan Agro  Farm Tour di mana pelancong akan diberi penerangan sebelum bermulanya perjalanan. Selain itu, terdapat jualan cenderamata seperti baju,beg dan topi. 



                                                                         Peta laluan Agro Farm Tour


AGRO FARM TOUR

Untuk pengetahuan semua Agro Farm Tour mempunyai 10 checkpoint dimana Agro Farm Tour dimulakan dengan checkpoint pertama iaitu kelulut kelapa. Nama botani kelulut ialah ‘Meliponini’, Kelulut ini dikenali sebagai lebah yang tidak mempunyai sengat dan boleh manghasilkan madu. Madu dari pokok kelapa pandan mempunyai aroma dan kadar kemanisan yang sangat baik. Cadangan diberikan mengadakan lawatan bercerita. 



Checkpoint yang seterusnya ialah Kelapa Pandan. Nama botani ialah ‘Aromatic dwarf  atau cocos nucifera’. Cadangan aktiviti disini meletakkan landmark dan membuat demonstrasi mengait kelapa. Untuk menjadikan aktivti di sini lebih menarik cadangan yang diberi buat aktiviti menarik upih kelapa.


Checkpoint seterusnya ialah penternakan ayam daging. Nama botani ayam ialah  ‘Gallas Gallus Domesticus’. Informasi mengenai ayam daging ialah ayam yang berbulu putih dan kulit kekuningan. Ayam yang diternak khususnya untuk pengeluaran daging. Cadangan aktiviti yang diberikan ialah letak papan tanda dan mengada “Catch Chicken Challenge”

Checkpoint seterusnya ialah pokok pisang. Nama botani ‘Musa Paradisiaca’. Informasi mengenai pokok pisang ialah pokok pisang mempunyai pelbagai jenis dan boleh dimakan. Pisang ialah pokok yang bermusim ia mudah didapati dan sesuai dijadikan sajian makanan. Cadangan diberikan ialah lawatan bercerita mengenai keunikan pokok pisang. Nama botani ’nephelium ramboutan-ake'. Informasi mengenai pulasan ialah sejenis buah yang menyerupai seperti rambutan tetapi kelainan antara dua buah ini adalah dari segi luaran buah pulasan yang mempunyai kulit yang tebal berbanding buah rambutan dan biji buah pulasan lebih keras berbanding buah rambutan. Pokok pulasan ialah pokok yang bermusim. Pokok ini bermusim dari bulan Julai sehingga ogos. Cadangan yang diberikan ialah lawatan bercerita dan pengunjung boleh merasai buah apabila tiba musimnya





Checkpoint kelima, ialah penternakan lembu. Nama botani ‘Bos Taurus’. Informasi mengenai lembu disini mempunyai anggaran 1000 ekor lembu pelbagai jenis. Lembu  dipelihara sebagai ternakan untuk daging, susu dan hasil tenusu. Cadangan aktivitit yang diberi  letak papan tanda dan perah susu lembu, minum susu segar dan  berpeluang beri makan kepada lembu.





Checkpoint yang keenam, ialah pokok nangka. Nama botani ‘artocarpus heterophylus’Nangka merupakan pokok tempatan di asia tenggara dan selatan. Ciri-ciri nangka mempunyai buah yang besar dan beratnya boleh melebihi 10 kg. Cadangan yang diberikan ialah lawatan bercerita dengan dapat merasai buah nangka apabila tiba musimnya.

Checkpoint yang ketujuh ialah durian. Nama botani ‘Durio’. Informasi, Durian digelar raja buah, saiznya besar dan berbau unik, durian ini mempunyai pelbagai jenis dan yang paling popular ialah durian musang king kerana rasa duriannya lain dari biasa dan begitu unik. Pokok durian ialah pokok yang bermusim.






Checkpoint yang kelapan ialah pokok belimbing. Nama botani: ‘Averrhoea Carambola’. Informasi mengenai pokok belimbing besi merupakan pokok yang tidak bermusim. Pokok belimbing ini sesuai dijadikan tempat pembiakan kelulut untuk menghasilkan madu dari pokok belimbing dan rasa madunya lebih masam berbanding madu kelapa pandan. Ciri-ciri buah belimbing berwarna hijau sehingga kuning, berbentuk bintang dan boleh dimakan apabila sudah masak. Tanda-tanda buah belimbing apabila sudah masak ia berwarna kuning. Cadangan yang diberi ialah  lawatan bercerita dan pengunjung boleh merasai pengalaman membungkus belimbing.






Checkpoint yang kesembilan ialah kolam ikan talapia. Aktiviti yang dilakukan ialah memancing dengan menggunakan kaedah tradisional. pelancong dapat merasai pengalaman memancing mengunakan buluh. kolam tersebut mempunyai pelbagai jenis ikan antaranya ikan talipia, ketutu, patin, ikan merah dan sebagainya.  

Checkpoint terakhir ialah pokok mangga dan jambu air. Aktiviti yang dilakukan ialah lawatan bercerita dan merasa buah sambil menikmati pemandangan yang indah.



Comments